Reinventing Organisations

Al langer ben ik zoekende naar een nieuwe organisatievorm: waar mensen tot hun recht komen, waar het leuk is om te werken, waar je kunt groeien, waar geen angst is en waar je graag naar toe gaat. Dus niet “ik moet nog 10 jaar” maar écht “van je hobby je werk maken”. Met hart en ziel toegewijd zijn. Waar je echt jezelf kunt zijn; met je kwaliteiten en je tekortkomingen.

Na een tip van een vriend heb ik het boek “Reinventing Organisations” gelezen. Daarin wordt door Frederic LaLoux de geschiedenis van organisatievormen geschetst, van enkele duizenden jaren geleden tot zoals we die nu kennen. Hij vertelt hoe elke vorm zijn eigen kenmerken heeft. Oude organisatievormen komen nog steeds voor; hij geeft ze de kleur rood. Nieuwe vormen van organisaties geeft hij de kleur amber. Zo heb je ook oranje en groene organisaties, elk met zijn eigen kenmerken, voordelen en nadelen. Maar na al deze ontwikkelingen zijn we er nog steeds niet. Mensen raken massaal mentaal uitgeput en vragen zich steeds vaker af waar ze het eigenlijk voor doen. Er is steeds meer schade aan het milieu en we vragen ons steeds vroeger in het leven af waar het allemaal goed voor is. We hebben al een afwasmachine, een of meerdere televisies, auto’s of vakanties per jaar. Laloux heeft 12 organisaties onderzocht waar ze op een andere manier gestructureerd zijn; hij noemt ze Cyane Organisaties. Organisaties waar geen management of leiders meer zijn! Het is een pittig boek, maar zeker de moeite waard om te lezen en serieus te nemen als alternatief voor onze huidige vorm van organisaties.

Buurtzorg is een van de Nederlandse organisaties die nu al zo werkt. Ruim 9000 medewerkers zonder (!) managementlaag. Waar verzorgenden ruim tijd hebben voor hun cliënten, waar geen verloop is en waar iedereen doordrongen is van zijn eigen aandeel en belang in het geheel.

Ik moet nog veel lezen, onderzoeken en ondervinden, maar dan wil ik in het najaar meer mensen laten kennismaken met deze nieuwe organisatievorm! Ik word er helemaal blij van. Zie ook dat het werkt en dat dit misschien het antwoord kan op de steeds maar toenemende stress en mentale uitval.

Terug naar de E-zine