Duurzame inzetbaarheid en flexibiliteit

Duurzame inzetbaarheid is een andere term voor langdurig flexibele arbeidsovereenkomsten. Want wat vroeger normaal was - bij één werkgever één functie voor vele jaren - is niet meer van deze tijd. Om duurzame inzetbaarheid te realiseren hebben werkgevers en werknemers een gedeelde verantwoordelijkheid. Deze verantwoordelijkheid moet dringend vorm krijgen en kan niet meer terzijde worden geschoven.

Is het te overwegen om in een organisatie alle werkzaamheden die gedaan moeten worden om de doelstellingen te halen op één hoop te gooien en jaarlijks te kijken wie welk deel voor zijn rekening neemt? Je zult al vlug zeggen dat zoiets onmogelijk is. Maar misschien is het een goed idee om eens op zo’n manier naar de doelstellingen en bijbehorende taken van jóuw organisatie te kijken. Ga eens schiften en schrap alle overbodige zaken. Fileer alles tot op het bot en vraag dan aan je medewerkers welke zaken zij graag zouden oppakken van de dingen die per se gedaan moeten worden.

Natuurlijk kiest iedereen dan voor de , in hun ogen, ‘leuke’ dingen; men kiest voor die zaken die men kan en wil doen. Maar ook persoonlijke uitdagingen en zeker ook de behoefte om eigen, specifieke kwaliteiten in te kunnen zetten spelen bij die keuze een rol. De ene persoon kiest voor iets met cijfers, de ander juist iets beleidsmatigs. Men verschuift niet alleen bij een mogelijke promotie, maar beweegt ook horizontaal , afhankelijk van waar de organisatie op dat moment behoefte aan heeft, wat de persoonlijke uitdagingen zijn en in welke situatie men zich privé bevindt. Niet alleen ervaring en energie spelen bij die keuze een rol.  Neem  in het overleg over de inzetbaarheid voor het komende jaar alles mee.

Elk jaar opnieuw de exercitie om te kijken of je de juiste mensen op de juiste plek  hebt om datgene te doen dat leidt tot het bereiken van de organisatiedoelstelling is een klus - dat besef ik goed - maar het zal de organisatie en de duurzame inzetbaarheid van de medewerkers enorm ten goede komen.

Deze nieuwe manier om naar een organisatie kijken is toekomstproef!

Ben je benieuwd naar wat BBCC-organisatieadvies voor je kan doen? Pak de telefoon en maak een vrijblijvende afspraak. Organiseren wordt weer leuk!

Terug naar de E-zine